| Gıda | | Bal ve Bal Ürünleri | Şifa Deposu Sofralarınızda Olsun-Elmedina Karakovan Balı

Yazar -> Elmedina, Yayınlanma Tarihi 23-09-2021

Giriş

Şifa Deposu Sofralarınızda olsun? (Elmedina-Karakovan Balı)


Karakovan Balı


Karakovan balı ve petek bal geçmişten günümüze üretilen en geleneksel bal çeşitlerinden birisidir. Özelikleri ve üretim süreçleri farklı olan bu bal türleri içerisinde diğer ballardan ayrılarak hakiki bal arayışında olanların en fazla araştırdığı konulardan birisidir.


 

Hakiki Karakovan Balı ve Özellikleri

 

Kara kovan balı, içi oyulmuş, iki tarafı da bir tapayla kapatılmış bir kütüğün içine arıyı oturtmakla yapılan ilkel ama en doğal arıcılık türüdür. Balını farklı kılan asıl özellik ise içindeki peteği dahil her şeyin tamamen doğal olması ve asla insan elinin değmiyor olmasıdır. Petekler doğal olduğundan süzmeden tüketilir, bu sayede mum ve balın yanı sıra polen de daha fazla tüketilmiş olur. Bal, atmosferden nem çekme özelliğine sahiptir. Öyle ki; bileşiminde %17,4 oranında su bulunan bal, nispi nem oranı %58 olan bir ortamda dengededir. Bal, çevre neminin %58’in üzerine çıktığı durumda su emer ve altındaki oranlarda su kaybeder. Bu özelliğinden dolayı, bal katılmış besin maddeleri ve hamurlu yiyecekler tazeliklerini ve yumuşaklıklarını uzun süre korumaktadırlar. Balın akıcılığı, içindeki su ile yapısını oluşturan maddelerin miktarına bağlıdır. Süzülme işleminden sonra ısıtılırsa daha akıcı olur. Ancak ısıtma işlemi vitamin ve mineral değerlerinde azalma olduğu gibi şifa değerlerini de sıfırlayan bir işlemdir. Balda normal koşullarda %17-18 dolaylarında su bulunması gerekir ve bu durumun en kötü durumda %25’i geçmemesi istenir. Çünkü su, balın özelliğinin bozulmaması, kristalleşme vb. bazı faktörler açısından çok önemlidir. Balın rengi her zaman aynı değildir. Bu renk, balın yapısını oluşturan elemanların farklı dalga boyundaki ışıkları farklı şekilde absorbe(emmelerine) etmelerine; bal özünün toplandığı çiçeklere ve toplandığı bölgeye göre renksizden koyu esmere kadar değişir.

 

Faydaları:

·        Ağrı ve sancıların giderilmesinde,

·        Ağız yaralarının iyileştirilmesinde,

·        Akciğer hastalarının iyileştirilmesinde,

·        Bademcik iltihabının yok edilmesinde,

·        Bağırsak gazının, iltihabının giderilmesinde,

·        Baş, göğüs, karın ağrılarının giderilmesinde,

·        Baş dönmesinin giderilmesinde,

·        Bel ağrılarının giderilmesinde,

·        Beyin hastalıklarının iyileşmesinde,

·        Cinsel gücü arttırmada,

·        Damar sertliğinde,

·        Damar tıkanıklığını yok etmede,

·        Gözleri güçlendirmede,

·        Halsizliğin giderilmesinde,

·        Hazmı kolaylaştırmada,

·        Hafızayı güçlendirmede,

·        İştah açmada,

·        Kabızlığın iyileştirilmesinde,

·        Kalp çarpıntısını gidermede,

·        Kanın temizlenmesinde,

·        Kemiklerin kuvvetlenmesinde,

·        Nezle ve grip hastalığının tedavisinde,

·        Öksürüğün, nefes darlığının, astım hastalığının tedavisinde,

·        Romatizma ve siyatiğin tedavisinde,

·        Sarılık hastalığının iyileştirilmesinde,

·        Sedef hastalığının giderilmesinde, Son derece etkili olduğu Klinik denemelerle kanıtlanmış ve halk arasında yüzlerce yıldır doğal ilaç olarak kullanıla gelmiştir.