| Gıda | Sağlığa Çok Faydalı Olan Yemeklerinize Lezzet Katacak 10 Baharat ve Bitki

Yazar -> Elmedina, Yayınlanma Tarihi 23-09-2021

Giriş

Sağlığa Çok Faydalı Olan Yemeklerinize Lezzet Katacak 10 Baharat ve Bitki

Otlar ve baharatların kullanımı tarih boyunca inanılmaz derecede önemli olmuştur.

Birçoğu tıbbi özellikleri nedeniyle mutfakta kullanılmadan çok önce kullanıldı.

Modern bilim, birçoğunun gerçekten de dikkate değer sağlık yararları taşıdığını göstermiştir.

İşte araştırmalarla desteklenen dünyanın en sağlıklı 10 bitkisi ve baharatı.

 

1. Tarçın Kan Şekeri Düzeylerini Düşürür ve Güçlü Bir Anti-Diyabetik Etkiye Sahiptir

Tarçın, her türlü tarifte ve unlu mamullerde bulunan popüler bir baharattır.

Tarçının birçok tıbbi fayda barındırır.

Tarçın güçlü antioksidan aktiviteye sahiptir, iltihapla savaşmaya yardımcı olur ve kandaki kolesterol ve yağ asitlerini düşürdüğü kanıtlanmıştır.

Ancak tarçının gerçekten vücudumuza yararlı olduğu yer, kan şekeri seviyeleri üzerindeki etkileridir.

Tarçın, sindirim sistemindeki karbonhidratların parçalanmasını yavaşlatmak ve insülin duyarlılığını iyileştirmek de dahil olmak üzere çeşitli mekanizmalarla kan şekerini düşürebilir.

Araştırmalar, tarçının diyabetik hastalarda açlık kan şekerini %10-29 oranında düşürebildiğini göstermiştir ki bu da sağlık için çok önemli bir orandır.

Etkili doz tipik olarak günde 0,5-2 çay kaşığı tarçın veya 1-6 gramdır.

Özet: Tarçının sağlığa sayısız faydası vardır ve özellikle kan şekeri düzeylerini düşürmede etkilidir.

 

2. Adaçayı Beyin Fonksiyonunu ve Hafızayı İyileştirebilir

Adaçayı, adını Latince “kurtarmak” anlamına gelen Salvere kelimesinden alır.

Orta çağda iyileştirici özellikleriyle güçlü bir üne sahiptir ve hatta vebayı önlemeye yardımcı olmak için eski çağlarda kullanılmıştır.

Mevcut araştırmalar, adaçayının özellikle Alzheimer hastalığı olan kişilerde beyin fonksiyonlarını ve hafızayı iyileştirebileceğini gösteriyor.

Hafif ila orta derecede Alzheimer hastalığı olan 42 kişiyle yapılan 4 aylık bir çalışmada, adaçayı özütünün beyin fonksiyonunda önemli gelişmeler sağladığı gösterilmiştir.

Diğer çalışmalar, adaçayı hem genç hem de yaşlı sağlıklı insanlarda hafıza işlevini iyileştirebileceğini göstermiştir.

Özet: Adaçayı özünün, özellikle Alzheimer hastalığı olan bireylerde beyin ve hafıza işlevini iyileştirebileceğine dair umut verici kanıtlar var.

 

3. Nane IBS Ağrısını Giderir ve Bulantıyı Azaltabilir

Nane halk hekimliği ve aromaterapide uzun bir kullanım geçmişine sahiptir.

Birçok şifalı bitkide olduğu gibi, sağlığa etkilerinden sorumlu ajanları içeren yağlı bir bileşendir.

Birçok çalışma, nane yağının bağırsak sendromu ve ağrı yönetimini iyileştirebileceğini göstermiştir.

Aynı zamanda yaygın bir sindirim semptomu olan karın şişkinliğini azaltmaya yardımcı olur.

Aromaterapide nanenin mide bulantısıyla savaşmaya yardımcı olabileceğini gösteren çalışmalar da mevcuttur.

Doğum yapan 1100'den fazla kadın üzerinde yapılan bir çalışmada, nane aromaterapi mide bulantısında önemli azalmalara neden oldu. Ayrıca ameliyat ve sezaryen doğumlarından sonra mide bulantısını azalttığı da gösterilmiştir.

Özet: Nane içindeki doğal yağ, IBS'si olanlar için ağrı kesici sağlar. Ayrıca aromaterapide kullanıldığında güçlü bulantı önleyici etkileri vardır.

 

4. Zerdeçal, Güçlü Anti-inflamatuar Etkileri Olan Bir Madde olan Kurkumin İçerir

Köriye sarı rengini veren baharat zerdeçaldır.

En önemlisi kurkumin olan tıbbi özelliklere sahip birkaç bileşik içerir.

Kurkumin, oksidatif hasarla savaşmaya ve vücudun kendi antioksidan enzimlerini güçlendirmeye yardımcı olan oldukça güçlü bir antioksidandır.

Bu önemlidir, çünkü oksidatif hasarın yaşlanmanın ve birçok hastalığın arkasındaki anahtar mekanizmalardan biri olduğuna inanılmaktadır. Yani yaşlılığı geciktirici bir etkisi vardır diyebiliriz.

Kurkumin ayrıca, bazı iltihap önleyici ilaçların etkinliğiyle eşleştiği noktaya kadar güçlü bir şekilde iltihap önleyicidir.

Uzun süreli, düşük seviyeli inflamasyonun hemen hemen her kronik Batı hastalığında önemli bir rol oynadığı göz önüne alındığında, kurkuminin çeşitli sağlık yararları ile bağlantılı olduğunu görmek şaşırtıcı değildir.

Araştırmalar, beyin fonksiyonlarını iyileştirebileceğini, Alzheimer ile savaşabileceğini, kalp hastalığı ve kanser riskini azaltabileceğini ve artriti hafifletebileceğini öne sürüyor.

Özet: Araştırmalar, baharat zerdeçalının aktif maddesi olan kurkuminin sağlığın birçok yönü için büyük faydaları olduğunu göstermiştir.

 

5.Fesleğen Enfeksiyonlarla Savaşmaya Yardımcı Olur ve Bağışıklığı Artırır

Araştırmalar, fesleğenin bir dizi bakteri, maya ve küfün büyümesini engelleyebileceğini gösteriyor.

Küçük bir çalışma, kandaki belirli bağışıklık hücrelerini artırarak bağışıklık sisteminin işlevini artırabileceğini de buldu.

Fesleğen ayrıca, yemeklerden önce ve sonra kan şekeri seviyelerinin düşmesiyle bağlantılıdır, ayrıca kaygı ve kaygı ile ilişkili depresyonu tedavi eder.

Özet: Fesleğen, bağışıklık fonksiyonunu iyileştiriyor ve bakteri, maya ve küflerin büyümesini engelliyor gibi görünüyor.

 

6. Acı Biber İştahı Azaltmaya Yardımcı Olan ve Kanser Önleyici Özelliklere Sahip Olan Kapsaisin İçerir

Acı biber, baharatlı yemekler hazırlamak için kullanılan bir biber türüdür.

İçindeki aktif bileşen, iştahı azalttığı ve yağ yakımını artırdığı birçok çalışmada gösterilen kapsaisin olarak adlandırılır.

Bu nedenle, birçok ticari olarak sunulan kilo kaybı takviyesinde ortak bir bileşendir.

Bir çalışma, yemeklere 1 gram kırmızı biber eklenmesinin iştahı azalttığını ve düzenli olarak biber yemeyen kişilerde yağ yakımını artırdığını buldu.

Bununla birlikte, baharatlı yiyecekler yemeye alışmış kişilerde herhangi bir etki görülmedi, bu da etkilere karşı bir toleransın oluşabileceğini gösteriyor.

Bazı hayvan üzerinde yapılan çalışmalar, akciğer, karaciğer ve prostat kanseri de dahil olmak üzere belirli kanser türleriyle savaşmak için kapsaisinin pozitif etkisini bulmuştur.

Özet: Acı biber, iştahı azaltan ve yağ yakımını artıran kapsaisin adı verilen bir madde açısından çok zengindir. Ayrıca hayvan çalışmalarında anti-kanser potansiyeli olduğunu göstermiştir.

 

7. Zencefil Bulantıyı Tedavi Edebilir ve İltihap Önleyici Özelliklere Sahiptir

Zencefil, çeşitli alternatif tıp formlarında kullanılan popüler bir baharattır.

Çalışmalar sürekli olarak 1 gram veya daha fazla zencefilin mide bulantısını başarılı bir şekilde tedavi edebileceğini göstermiştir.

Buna sabah bulantısı, kemoterapi ve deniz tutmasının neden olduğu mide bulantısı dahildir.

Zencefil ayrıca güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahip görünüyor ve ağrı yönetimine yardımcı olabilir.

Kolon kanseri riski taşıyan deneklerde yapılan bir çalışma, günde 2 gram zencefil özütünün kolon iltihabı belirteçlerini aspirinle aynı şekilde azalttığını buldu.

Diğer araştırmalar, zencefil, tarçın, sakız ve susam yağı karışımının, osteoartritli kişilerin yaşadığı ağrı ve sertliği azalttığını buldu. Aspirin veya ibuprofen tedavisi ile benzer bir etkinliğe sahipti.

Özet: 1 gram zencefil, birçok mide bulantısı türü için etkili bir tedavi gibi görünmektedir. Aynı zamanda anti-inflamatuardır ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.

 

8. Çemen Kan Şekeri Kontrolünü Artırır

Çemen otu kan şekeri üzerinde faydalı etkilere sahip gibi görünüyor.

İnsülin hormonunun işlevini iyileştirebilen bitki proteini içerir.

Birçok insan çalışması, günde en az 1 gram çemen otu özütünün özellikle şeker hastalarında kan şekeri düzeylerini düşürebileceğini göstermiştir.

Özet: Çemen otunun insülin işlevini iyileştirdiği ve kan şekeri seviyelerinde önemli düşüşlere yol açtığı gösterilmiştir.

 

9. Biberiye Alerjileri ve Burun Tıkanıklığını Önlemeye Yardımcı Olabilir

Biberiyedeki etken maddeye rosmarinik asit denir.

Bu maddenin alerjik tepkileri ve burun tıkanıklığını baskıladığı gösterilmiştir.

29 kişiyle yapılan bir çalışmada, hem 50 hem de 200 mg Rosmarinic asit dozunun alerji semptomlarını baskıladığı gösterildi.

Özet: Rosmarinik asit, alerji semptomlarını baskılayan ve burun tıkanıklığını azaltan anti-inflamatuar etkilere sahiptir.

 

10. Sarımsak Birçok Hastalıkla Mücadele Edebilir ve Kalp Sağlığını İyileştirebilir

Antik tarih boyunca sarımsağın temel kullanımı tıbbi özellikleriydi.

Artık bu sağlık etkilerinin çoğunun, sarımsağın kendine özgü kokusundan da sorumlu olan allisin adı verilen bir bileşikten kaynaklandığını biliyoruz.

Sarımsak takviyesi, soğuk algınlığı da dahil olmak üzere hastalıklarla mücadelede iyi bilinir (70, 71).

Sık sık soğuk algınlığı çekiyorsanız, diyetinize daha fazla sarımsak eklemek inanılmaz derecede yardımcı olabilir.

Ayrıca kalp sağlığı üzerinde faydalı etkileri olduğuna dair ikna edici kanıtlar da var.

Kolesterolü yüksek olanlar için sarımsak takviyesinin toplam ve/veya LDL kolesterolü yaklaşık %10-15 oranında azalttığı görülüyor.

İnsan çalışmaları ayrıca sarımsak takviyesinin yüksek tansiyonu olan kişilerde kan basıncında önemli düşüşlere neden olduğunu bulmuştur.

Bir çalışmada, kan basıncını düşüren bir ilaç kadar etkiliydi.

Sarımsağın saymakla bitiremeyeceğimiz kadar çok faydası bulunmaktadır sadece bir kısmını burada anlatmaya çalıştık.